perjantai 19. kesäkuuta 2015

Huuman kuntoiluhaaste - Mitä heille kuuluu nyt?

Reilu vuosi sitten maaliskuussa saatiin päätökseen Huuman Kuntoiluhaaste, johon valittiin kuusi onnekasta osallistujaa. He olivat valmiit laittamaan itsensä likoon ja elämäntapansa remonttiin saavuttaakseen oman henkilökohtaisen tavoitteensa.  Huuma haastatteli haastelaiset kevään 2015 aikana.

Koko ryhmä Personal Trainer- Miran ja Ravintovalmentaja- Tean kanssa Haasteen aikana.


Veikko Räsänen – kohti kesäkuntoa!

Veikko kuvailee nykytilaansa kohtuulliseksi. Hän ei ole täysin tyytyväinen itse pitämäänsä 'kuriin' vaan myöntää lipsuneensa hieman aiemmista, hyviksi opituista ruokailutottumuksista – osittain olosuhteiden pakostakin. Hän on kovin kiitollinen ravintovalmentajallemme, Tealle, jolta saadut opit terveellisestä aamupalasta ovat jäneet pysyväksi rutiiniksi tähän päivään asti. Aikaisemmin puuron kaukaa kiertäneelle Veikolle joka aamuisesta kaurapuurosta mehukeitolla ja raejuustolla on tullut hyvä startti päivälle. Tästä hän on pystynyt edelleen pitämään kiinni, vaikka muussa ruokavaliossa on hieman lipsuttu. Veikko kiittääkin Huumaa erityisesti ruokavalioremontista, joka on jäänyt hänen elämäänsä.

Veikko on löytänyt uuden työn lokakuussa 2014 ja on painanut pitkää päivää tämän johdosta. Työmatkojen (välillä Kotka-Helsinki) lisäksi Veikko ajelee työn puolesta satoja kilometrejä viikossa ympäri Suomea. Veikon eniten harrastama liikuntamuoto tällä hetkellä on kävely, jota voi toteuttaa missä vaan, noin tunti kerrallaan. Se ei katso aikaa eikä paikkaa, joten se on helpompi toteuttaa kuin kuntosalitreeni vieraassa kaupungissa.

Epäsäännöllinen, hektinen työelämä on vaikuttanut negatiivisesti ruokavalion ylläpitämiseen. Veikko myöntää, että nälkä voi alkuillasta hyvinkin yllättää, jos lounaasta ja välipalasta on jouduttu joustamaan aiemmin päivällä. Veikko vakuuttaa kuitenkin pystyvänsä kieltäytymään palavereissa niin usein tarjotuista pullaherkuista – ja kertoo itse laittavansa sen sijaan esille esim. hedelmiä, jos mahdollista. Veikko korostaa, että tehty elämäntapamuutos on kokonaisvaltainen; sekä ajattelutavan että käytösmallien on muututtava. Veikko-isän reipas ja motivoiva esimerkki viime talvelta on saanut myös Veikon tänä vuonna 18 täyttäneen pojan liikkumaan: poika on nykyään Huuma Express-salin aktiivikäyttäjä. Poika vakuuttui muutoksesta isänsä ulkomuodossa ja halusi seurata esimerkkiä.

Vuoden takainen treenaaminen toi Veikolle onnistumisen tunteita, joita nyt puolestaan tuo elämään työ. Työssään Veikko kohtaa uusia haasteita ja pääsee ylittämään itsensä – kuten vuosi sitten Huumalla. Veikko haluaakin kiittää nykyisen työnsä saamisesta osaltaan myös Hyvinvointikeskus Huuman henkilökuntaa. Meidän kauttamme hän sai eläämäänsä positiivisen perusvireen sekä tahdon puskea kohti uusia tavoitteita: ”asenteen, jolla kaikki on mahdollista”, kuten hän itse sanoo. Uudesta työstään työsuhde-etuna saamansa liikuntasetelit Veikko aikoo ehdottomasti sijoittaa jatkossakin Huuman palveluihin. Hypoxi toimi hänelle haasteen aikana erittäin tehokkaasti ja hän harkitsee uuden hypoxi-jakson aloittamista tänä keväänä kesäkuntoon päästäkseen. Muutamaa talven aikana kertynyttä kiloa on tarkoitus karistaa ennen rantakelejä. Asenne ja ajatusmaailma Veikolla ainakin on aivan kohdillaan ja kiinnittämällä hieman lisää huomiota ruokavalioon sekä aikatauluttamalla liikuntaharrastuksensa ajoissa kalenteriinsa, Veikko pääsee varmasti nopeasti rantakuntoon!
Carita Purhonen – vauvauutisia vol. 1


Carita oli ennen haastetta vain Huuma Expressin, eli Karhulan ns. 'kylmäsalin' asiakas. Hänellä oli haasteeseen lähtiessä selkeä tavoite päästä pois kaiken maailman dieeteistä ja tehdä täydellinen elämäntapamuutos. Hän halusi treenaamisesta osan perheen elämää. Tässä hän on onnistunutkin, sillä hänen miehensä Matti on myös löytänyt treeni-ilon sekä Hyvinvointikeskus Huuman haasteen myötä! Heidän tyttärensä viihtyy myös erinomaisesti Huumalla ja on alusta asti päässyt 'mukaan salille'. Caritan mielestä tämä onkin ensiarvoisen tärkeää: treenaaminen on osa perheen yhteistä elämää; se ei ole erityistä vanhempien 'omaa aikaa' vaan aivan normaalia ajankäyttöä perheenjäsenille. Huuman 'pääkonttori' tuli haasteen aikana paikkana niin tutuksi, että paluuta kylmäsalille Karhulaan ei ole harkittu. Carita kaipaa ihmisiä ympärilleen – ja ennenkaikkea tarkkailevia silmäpareja, jotka piiskaavat häntä eteenpäin.

Haasteen jälkeen Caritan elämä on muuttunut melkoisesti: haastatteluhetkellä maaliskuussa Caritan laskettuun aikaan oli noin kuusi viikkoa. Treenien tasoon ja tehoon tämä uusi elämänalku on toki vaikuttanut. Fysiikka on hieman pettänyt haasteen jälkeen muutenkin, mutta henkisesti Carita kertoo voivansa edelleen hyvin ja vaikuttaakin todella säteilevältä. Haasteen jälkeen häneltä vioittui polvi, joka on jo eheytynyt. Sittemmin leikkausvuorossa ovat olleet vuorotellen molemmat ranteet. Vaikka keho onkin 'krampannut', niin mieli on tehnyt kovan työn ja käskee olemaan luovuttamatta. Raskaus on tuonut elämään omat haasteensa; yhdeltä kantilta ajateltuna hänellä on viimeistä kertaa elämässään lupa syödä mitä haluaa, sillä raskaanaolevan mielihalut ovat usein anteeksiannettavia. Mutta Caritan päässä jyskyttää edelleen ajatus, että kohtuus on pidettävä kaikessa syömisessä eivätkä raskaana nautitut suklaapatukat häviä vyötäröltä vauvan tupsahdettua maailmaan. Carita tuntuu tietävän hyvin, mistä jatkaa kun synnytys on takanapäin ja kroppa eheytetty.

Huuman henkilökuntaa Carita kiittelee positiivisesta palautteesta sekä kannustamisesta tilanteessa kuin tilanteessa. Hän kiittää erityisesti Teaa, joka ruokaohjelman lisäksi oli apuna minäkuvaa luotaessa – tai sitä uudistettaessa. 'Omilleen tippuminen' haasteajan jälkeen oli haastavaa, Carita myöntää. Hän jatkoikin tovin Personal Trainerin kanssa saadakseen treenilleen puhtia. Luovutusfiilis oli kuitenkin jossain määrin uhkana. Tilanteessa auttoi se, että haasteen myötä Carita oli saanut omaa treeniään monipuolistettua, eikä salitreeni täten alkanut puuduttaa. Hän huomasi, ettei salitreenin tarvitse olla väkinäistä pakkopullaa vaan siitä saa halutessaan hyvinkin monipuolisen liikuntamuodon. Caritalle hikinen treeni salilla vastaa terapeutin istuntoa. Hikoilulla saa ladattua akkuja sekä nollattua päätä tarvittaessa. Samanlaista terapiaa hän suosittelee kaikille!
Mia Kotola – kohti uusia haasteita!

Mia kertoo koko haasteen olleen hänelle kuin lottovoitto. Hän tietää jo tuttavapiirinsä perusteella, että haasteeseen oli paljon hakijoita, eikä hän uskaltanut edes haaveilla mahdollisuudesta osallistua. Sosiaalisen median kautta löytämänsä hakulomakkeen hän kuitenkin täytti aivan viime hetkellä. Ennen haastetta Mia kuvailee olleensa Huuman kannatusjäsen, eli käyntikertoja ei juuri kertynyt vaikka jäsenyys olikin voimassa. Aktivointi tuli siis tarpeeseen!

Haasteen aikaan Mia oli hoitovapaalla ja hän sanookin että hänellä oli todella aikaa keskittyä treenaamiseen ja uudenlaisen ruokavalion toteuttamiseen. Treenatessa Huuman oma Lapsiparkki auttoi lastenhoidossa. Hän myöntää, että työelämän kiireiden keskellä haasteeseen olisi ollut huomattavasti hankalampi osallistua, sillä haaste oli niin moniulotteinen ja treenejäkin oli moneen lähtöön. Tean laatima ruokavalio-ohjeistus on kulkenut Mian mukana tähän päivään saakka. Haasteen aikaan ruokavalio oli toki vielä tiukempi. Nyt Mia tietää, että hän voi valmistaa aivan tavallista kotiruokaa punnitsematta annoskokoja niin tarkkaan. Hän myöntää ymmärtävänsä täysin ihmisiä, jotka hurahtavat 'salielämään' liiankin kanssa. Haaste oli rankka kropan lisäksi myös pääkopalle. Iso muutos on siis tapahtunut myös korvien välissä.

Mia selvisi koko leikkimielisen kisan voittajana Huuman kuuden viikon haasteesta – mutta ei suinkaan jäänyt laakereilleen lepäämään. Seuraavaksi päämääräkseen hän otti puolimaratonin toukokuulle 2014. Maratonia vauhditti heti keväällä aloitettu juoksukoulu. Puolimaraton oli menestys, mutta sen jälkeen kroppa kuitenkin meni remonttiin. Ensin meni nilkka ja sitten vielä polvi. Tämä sai Mian pysähtymään hetkeksi väkisinkin ja urheilu koostui kevyemmästä lenkkeilystä rankan treenin sijaan. 1.1.15 koitti kuitenkin ryhdistäytyminen. Hän koki, että on aika palata kunnon salitreenin pariin uudenvuodenlupauksen siivittämänä.

Mia korostaa, että huolenpito haastelaisista ei suinkaan loppunut haasteen päätyttyä vaan Huumalta on aina löytynyt apua sitä tarvittaessa. Tyhjän päälle ei ole jätetty, Mia kiittelee. Mia on edelleen silmin nähden hyvässä kunnossa ja kertookin juuri otetun InBody-kehonkoostumusmittauksen näyttäneen samoja tuloksia kuin vuosi sitten. Painossa ei ole kuin puolen kilon heitto ja rasva- sekä lihasmassa lukemat ovat samoja kuin haasteen päätyttyä vuosi sitten. Kunto on siis edelleen kohdillaan ja Mia onkin löytänyt uusia haasteita Huumalta. Tänä keväänä hän on mukana Huuman pienryhmässä nimeltä 'Kiinteämmät'. Tämä pienryhmän paine potkii Miaa eteenpäin motivoivammin kuin itsenäinen treenaaminen. Tällä hetkellä haussa on entistä kiinteämpi kroppa. Samassa pienrymässä treenaa Mialle tuttuja kasvoja ja salille onkin helpompi lähteä ystävien pehmeän painostuksen alla. Tavoitteiden laatiminen motivoi Miaa selvästi eteenpäin.

Mia kertoo, että haasteen tulokset konkretisoituivat hänelle vasta jälkikäteen. Itse tilanteessa hän ei huomannut muutoksen suuruutta. Tietyllä tapaa Mia tuntee olevansa niin kiitollinen Huumalle kaikesta haastelaisiin panostamisesta, että hän haluaa ehdottomasti näyttää olleensa 'vaivan arvoinen' ja pitää itsensä kunnossa jo sen takia. Hän kuvailee haastetta ainutlaatuiseksi kokemukseksi, josta hän on ikuisesti kiitollinen. Myös Mian kohdalla haaste on avannut silmät ja saanut hänet näkemään asiat paljon positiivisemmin: ”Kun tekee tarpeeksi töitä, niin voi saavuttaa mitä vaan”. Kaikki ovet tuntuvat olevan avoinna. Mia on levittänyt liikunnan iloa eteenpäin ja saanut myös isänsä liittymään Huuman jäseneksi!
Anu Huhta – vauvauutisia vol.2

Myös Anun elämä on kokenut muutoksia tässä vuodessa, joka haasteesta on vierähtänyt. Tietämättään jo haasteen loppuvaiheilla raskaanaoleva Anu on synnyttänyt muutama kuukausi sitten toisen lapsensa ja asuu tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla. Huumalla hän jatkoi haasteen jälkeenkin, vaikka ei ollut jäsen ennen haasteen alkamista. Haasteen Anu löysi aikanaan Ankkurin mainoksesta ja osallistui nettisivuiltamme löytyvän ilmoituksen kautta.

Anu kertoo, että hänen osallistumistaan haasteeseen kyseenalaistettiin ulkopuolisten toimesta. Syynä oli se, että hänen lähtötilanteensa ei ollut mitenkään huolestuttava: ylipainoa ei ollut, vaan Anu haki apuja kiinteytymiseen sekä lisämotivaatiota treenaamiseen. Sitä hän myös sai ja onkin erittäin tyytyväinen tuloksiin. Varsinkin näin jälkikäteen, katsoessaan itseään objektiivisemmin, näkee hän kutistuneensa ja kiinteytyneensä.

Haasteen mukanaan tuomia oppeja olivat esimerkiksi pienet säädöt ruokavaliossa; aina ei tarvitsekaan syödä pelkkää salaattia vaan tuhtiakin purtavaa pitää olla. Tulevaisuudessa Anu haluaa jatkaa Personal Trainerin kanssa treenaamista, jonka hän aloitti haasteen aikana. Tuolloin PT:n tekemä saliohjelma oli Anulle hänen elämänsä ensimmäinen – ja se ratkaiseva, sillä sen jälkeen saliohjelmaa on päivitetty säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Personal Trainerimme Riikka lunasti Anun mukaan kaikki odotukset. Edes raskaus ei Anua kauaa pidätellyt. Raskauden aikana Anulle tehtiin tilanteeseen sopiva saliohjelma ja synnytyksen jälkeen se on taas päivitetty nykytilanteeseen sopivaksi.

Ennen kaikkea into treenaamiseen säilyi, vaikka olikin haikeaa kun haaste loppui eikä enää nähnyt tuttua porukkaa. Porukan tsempillä treenaaminen oli erityisen motivoivaa, mutta Anu on saanut itsensä salille myös haasteen jälkeen. Helppo raskaus salli kunnon ylläpitämisen, vaikka ihan toivotun haastavia treenejä Anu ei olekaan saanut vedettyä. Suunta on kuitenkin selkeä ja kunto varmasti kohenee räätälöityjen saliohjelmien avustuksella!Päivi Korjula – uusi huumalainen!

Päivi ei ollut Huuman jäsen ennen haastetta vaan kuuli haasteesta Iskelmäradion kautta. Epäuskoisena hän osallistui, sillä halusi yksinkertaisesti saada elämäänsä liikuntaharrastuksen satunnaisen liikunnan sijaan. Päivin tavoite oli selkeä: ”Enemmän iloja, vähemmän kiloja”. Hän halusi päästä urheilun alkuun ja saada sitä kautta elämäänsä iloa sekä samalla karistaa viime vuosina kertyineitä kiloja. Kosketuspintaa Huumaan oli vain Avoimien ovien verran ennen haasteeseen tarttumista. Valinta mukaan haasteeseen oli Päiville iloinen yllätys!

Alkumittaus järkytti Päivin; painoindeksin mukaan hän oli jo hieman ylipainoinen. Haasteviikkojen aikana Päivi laihtui yli 5 kiloa ja alkupainoon verrattuna hän on tähän päivään mennessä pudottanut jo yhteensä 12 kiloa. Suuren osan siis myös aivan itsenäisellä, kurinalaisella treenillä.

Myös Päivin elämä on muuttunut paljon vuoden aikana; hänestä on tullut isoäiti. Nykyään hän touhuaakin lapsenlapsensa kanssa päivittäin ja energiaa touhuamiseen riittää itsestään huolehtimisen ansiosta. Päivin lapsenlapsi täytti yhden vuoden samoihin aikoihin kun Hyvinvointikeskus Huuma juhli viisivuotista taivaltaan!

Huumaava henkilökuntamme houkutteli Päivin jatkamaan Huumalla myös haasteen jälkeen. Hyvinvointikeskuksestamme Päivi mainitsee plussana liikuntamuotojen monipuolisuuden; tarjonta on kaupungin laajinta. Viime vuotisen haasteen aikana pienryhmä pääsi Personal Trainerin Miran johdolla tutustumaan erilaisiin ryhmäliikuntalajeihin omassa pienessä porukassaan. Näin madallettiin kynnystä kokeilla erilaisia lajeja ilman ihmispaljouden tuomaa ylimääräistä jännitystä. Päivi löysi tarjonnasta omat suosikkinsa jo tuolloin ja on pysynyt BopyPumpin ja Spinningin vietävänä siitä saakka. Huuman ulkopuolella Päivi treenaa lisäksi mm. uimalla.

Päivi kertoo kuntoiluhaasteen muuttaaneen mm. hänen mielenkiinnon kohteitaan: nykyään hänestä on kiinnostavaa seurata esimerkiksi terveysalan ohjelmia sekä liikunta-alan lehtiä. Tietoisuus asioista on kasvanut ja tiedonjano kasvaa edelleen! Fyysisellä puolella Päivi kiittelee 'remontin' saaneen hänen kohonneet kolesteroliarvonsa laskuun. Päivi korostaa, että tärkeintä ei ollut se miltä kroppa näyttää vaan se, miten kroppa remontin jälkeen voi.

Päivi söi kohtuullisen terveellisesti jo ennen haastetta, mutta kertoo oppineensa haasteen aikana uutta ruokailurytmistä. Aikaisemmin ruokailuvälit saattoivat olla liian pitkiä ja kilokaloreiden kertyminen iltaa kohti ei vastannut suosituksia. Hänen kroppansa on omaksunut hienosti sen, että syödä tuleekin parin kolmen tunnin välein ja välipalat ovat sallittuja. Näin jaksaa koko päivän paljon paremmin. Tätä hyvin sisäistettyä ruokaremonttia Päivi suositteleekin kaikille!
Ryhmässä mukana olleelta Jarilta emme valitettavasti saaneet kuulumisia mukaan juttuun, jos näette häntä kaupungilla niin nykäiskää hihasta ja kyselkää kuulumisia. Lähes kaikki haastatellut mainitsivat, että olisi mukava vielä tavata porukalla ja vaihtaa kuulumisia – vaikka tätä toki tapahtuu ryhmän osalta jo muutenkin, niin Huumalla kuin muualla kaupungilla liikkuessakin.

(c)Jenni Kruuti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti