perjantai 10. kesäkuuta 2016

Toimitus testaa: Hypoxi-rasvanpolttomenetelmä

Munankuori-Jenni ja Hypoxi-Jenni
Oltuani yli kaksi vuotta töissä Hyvinvointikeskus Huumalla, päätin vihdoin uskaltautua tutustumaan klubimme Hypoxi-studioon. Ajatus kokeilla menetelmää on itse asiassa ollut mielessä useasti, mutta aikaa konsultaatiokäynnille en ole koskaan saanut aikaiseksi ennen tätä. Kirjoitan nyt kokemuksistani pelkän konsultaation perusteella. Kiinnostus hoitokuuriinkin heräsi kokemukseni myötä.  


Studioyrittäjä Iisa Nihtilän jäätyä juuri äskettäin äitiyslomalle, minut otti vastaan hypoxi-asiantuntija Jenni Moilanen, joka myös vastaili kysymyksiini. Hypoxissa on kyse ali- ja ylipaineen avulla saavutettavasta vaihtelevasta ilmanpaineesta, joka edesauttaa rasva-aineenvaihduntaa. Hypoxi-puvut kohdentavat rasvanpolton ongelma-alueille eli ala- tai keskivartaloon. Ylävartalossa verenkierto toimii yleensä luonnollisesti paremmin, sillä sydänkin sijaitsee lähempänä. Alavartaloon voimme tarvita Hypoxin kaltaista menetelmää halutessamme rasvan palavan nopeammin sekä kohdistetusti tältä ongelma-alueelta.


Konsultaatiokäynti alkaa esitietolomakkeen läpikäymisellä. Lomakkeella on tarkoitus kartoittaa, ettei minulla ole mitään esimerkiksi fyysisiä esteitä hypoxi-hoitoon. Eräs yksiselitteinen este hoidolle olisi syöpä. Tähän syy on se, että hoidoilla ei haluta ns. buustata syöpäsoluja parantamalla verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Olisi riski, että tämä kasvattaisi syöpäsolujen määrää. Muunlaisten pitkäaikaissairauksien vuoksi hypoxia ei tarvitse välttää, ellei lääkäri ole määrännyt liikuntakieltoa. Äskettäin aloitettu lääkitys voi kuitenkin myös olla este hoidoille, sillä uudet lääkkeet saattavat vaikuttaa painoon vaihtelevasti. Flunssaisena tai muuten sairastuneena hoitoihin ei tietenkään pitäisi tulla - ethän mene treenaamaankaan kipeänä!

Toimituksen testihenkilö futuristiselta
tuntuvassa 'ihopuvussa'
Hypoxi-studiosta löytyy useampi hoitomenetelmä, joista ensimmäisenä pääsen kokeilemaan niinsanottua ihopukua. Ohjaaja-Jennin autettua minut sukeltajanasua muistuttavan haalarin sisälle, käyn makuulleni ja minut ‘kytketään letkuihin’. Letkut imevät puvusta kaiken ylimääräisen ilman pois, joten oloni muistuttaa vakuumipakkausta. Puku on umpinainen jalankärjistä ja kauluksenkin pitää olla tiivis, jottei ilma vuoda sitä kautta. Myönnän, että pelkäsin hieman pukuun menoa ahtaanpaikankammoni vuoksi. Jännitin, alkaako joka puolelta kiristävä puku ahdistaa - ahdistun nimittäin jo pukiessani farkut jalkaani. (Kyllä, olen onnekas kun normaaliksi työasukseni sallitaan jumppatrikoot!) Olo ihopuvussa oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ahdistunut. Puvun aikaansaama paineenvaihtelu ei tuntunut ‘aggressiviselta’ tai liian voimakkaalta vaan oli pikemminkin ‘kuplivaa’. Puvun sisällä olevat 400 ilmakuplaa antavat kevyen ja lempeän hieronnan keskivartalolle ja olo on hieman kuin porealtaassa pienen pienten poreiden hellimänä. Pystyin todella rentoutumaan hämärässä huoneessa soittimesta kantautuvien luonnonäänien saattelemana. Tarkoitus on lämmitellä ja saada verenkiertoni ja aineenvaihduntani liikkeelle ennen hoidon aktiivisempaa vaihetta. Puku laittaa kuonat sekä nesteet liikkeelle ja jo tämä itsessään auttaa esimerkiksi selluliitista eroonpääsemisessä. Ihopuvun vaikutuksia ovat myös sileämpi ja kimmoisampi iho. Ihopuvun alle kannattaa pukea pitkähihainen paita sekä pitkät housut ja sukat. Näin puku ei hiosta. On tärkeää juoda hyvin hoidon jälkeen, sillä muuten voi esiintyä päänsärkyä. Puku saa aineenvaihdunnan liikkeelle.


Seuraavana kokeilemaani kojetta onkin jo astetta vaikeampi kuvailla. Toivon, että käytte kaikki itse kokeilemassa laitteita ilmaisessa konsultaatiossa! Periaatteessa kyseessä on kuntopyörä, joka on upotettu puolikkaaseen (jätti)munankuoreen. Rinnan alle kiinnitetään sykemittari, jolla tarkkaillaan että sykkeeni pysyy sopivan matalalla tasolla ja vyötärölleni pujotetaan vanne, joka kiinnitetään helmastaan munankuoren reunoihin. Ali- ja ylipaineen vaihtelu tekee työn tässäkin koneessa. Tyhjiö tiiviin vanteen alla pumppaa vetäen minua vuoroin kohti lattiaa ja nostaen vuoroin painetta ylöspäin. Hikikarpalot eivät sinkoile vieläkään ja polkeminen tuntuu kevyehköltä, mutta päästessäni vanteen alta ja munankuoresta ulos, huomaan paitani kuitenkin hionneen. Pyörän teho perustuu samaan yli- ja alipaineen vaihteluun, joka saa aikaan verenkierron vilkastumisen ja rasva-aineenvaihdunnan kiihtymisen.
Hypoxi ei suinkaan ole tarkoitettu vain naisille.
Se toimii erinomaisena palautumiskeinona esimerkiksi huippu-urheilijamiehillekin. 
Kaikenlainen muu liikunta on hypoxi-hoitopäivinä kielletty. Minua ohjeistettiin jopa olemaan pyöräilemättä työmatkojani mahdollisen hoitojakson aikana. Urheilemattomuus hypoxi-päivinä piti perustella minulle rautalangasta. Hypoxilla verenkierto imetään alipaineen avulla rasva-aineenvaihduntaan, eli pintaan. Urheileminen taas aiheuttaisi sen, että veri vetäytyy syvälle, lihastasolle, ja näin sekoittaisi verenkierron joka on juuri imetty pintaan (ylös lihaksista) tekemään työtä rasvaa polttavasti. Urheillessa verenkierto palaisi lihaksiin, eikä paineiden vaihtelulla aikaansaatu rasvanpoltto pääsisi toivotuille täysille tehoille. Liikunnan lisäksi kiellettyjen listalla ovat sauna sekä hieronta hoitopäivinä. Syyt tähän ovat samat. “Hoitopäivänä voit siis hyvällä omallatunnolla jäädä sohvalle makaamaan”, toteaa Jenni. Sinulle jää kuitenkin viikossa neljä päivää, jolloin voit harrastaa liikuntaa aivan normaalisti.
Vastaanottomme Laura käy parhaillaan rasvanpolttoon keskittyvää hoitojaksoa,
jolloin käytössä on vain Hypoxi-pyörä. Kuvassa makuumalli pyörästä. 
Suosituin hypoxi-hoitomuoto on niinsanottu yhdistelmähoito, jossa asiakas käyttää niin ihopukua kuin pyörääkin. Pyörästä löytyy myös makuulla poljettava versio. Pyörän sijaan voi käyttää myös vacunauttia, joka on juoksumatolle puettava ‘puolipuku’. Vacunaut-harjoituksessa juoksumatolla käytetään maksimisykkeitä. Vakunautin tehoalue on keskivartalo, kun taas pyörällä tehtävä harjoitus vaikuttaa erityisesti alavartaloon. Jos tavoitteesi on pelkästään ihon kiinteyttäminen ja silottaminen, voi sinulle riittää ihopukuhoito. Jos taas haluat vain polttaa rasvaa, saattaa pyöräily riittää tavoitteidesi saavuttamiseen. Yhdistettynä nämä hoitomuodot kuitenkin ovat tehokkaimmillaan tukien toinen toistaan.


Ennen hypoxi-hoitoa tulisi syödä jotain hiilihydraattipitoista noin 1-2 tuntia ennen hoidon aloittamista. Älä syö liian viime hetkellä, koska tässä tapauksessa hiilarit menevät pyöräilyn polttoaineeksi eikä rasvanpolttovaihe käynnistykään heti. Heti hoidon jälkeen olisi hyvä olla parikin tuntia syömättä. Tämän jälkeen ruuan tulee olla proteiinipitoista. Hiilareita tulisi välttää peräti 6-7 tuntia hoidon jälkeen. Vettä saa juoda 2 litraa päivässä - tai hypoxi-päivinä enemmänkin.


Ohjaajani Jenni myöntää, että ruokavaliolla on iso rooli hoitojakson onnistumisessa. Ruokavalio-ohjeet sisältyvätkin yhdistelmähoitopakettiin. Mikäli annettua ruokavaliota ei noudateta, ei toivottuja tuloksia voi odottaa. Hoitojakson alussa kirjataan alkumitat, ikä sekä liikunnan määrä eli kulutus. Sallitut kalorimäärät lasketaan tämän mukaan. Hypoxi-ruokavalio sopii Jennin mukaan ihan yleiseksi ruokavalioksi; se on helppo ja ‘tavallinen’. Asiakkaan niin halutessa, voidaan kalorit laskea hoitojakson päätteeksi uudelleen ottaen huomioon hoitojen jälkeinen peruskulutus. Syöminen on aikataulutettua, jotta rasvanpoltto olisi optimaalista ja täten myös tulokset pitkäaikaisia. Tarkoitus ei ole paastota nälässä eikä menetelmä myöskään perustu pelkkään nesteenpoistoon. Erityisesti, mikäli hoitojakso ei ala tuottaa toivottuja tuloksia, voi Hypoxi-ohjaaja pyytää asiakasta pitämään ruokapäiväkirjaa. Täältä syy tuloksiin - tai paremminkin niiden puuttumiseen - yleensä löytyy.  “Paino pudotetaan ruokavaliolla ja hypoxi-laitteet kohdentavat rasvanpolton ongelma-alueille”, painottaa Jenni Moilanen.
Muista juoda runsaasti vettä! Hoitopäivinä jopa yli 2 litraa päivässä on suositeltavaa. 
Vaikka en oman elämäntilanteeni vuoksi varsinaista hypoxi-kuuria juuri nyt aloittaisikaan, niin aion kuitenkin käydä silloin tällöin rentoutumassa ihopuvussa, sulkea silmäni puoleksi tunniksi, nauttia rauhoittavista luonnonäänistä ja antaa kuplien hieroa väsynyttä ihoa. Näin tekee myös osa muusta henkilökunnastamme. Helppo rentoutumiskeino esimerkiksi työpäivän päätteeksi! Jos rahaa olisi, voisi tehdä kuten pop-jumalatar Madonna ja ostaa koko masiinan kotiin. ;)


Hyvinvointikeskus Huuman jäsenet ovat oikeutettuja pysyvään 10 prosentin alennukseen Hypoxi-hoitojen ovh:sta ja nyt maanantaihin eli kesäkuun 13. päivään asti Hypoxi Studio Kotka on luvannut huumalaisille poikkeuksellisen -15% alennuksen lähtöhinnoista. Hoitojaksolasku on jaettavissa esimerkiksi neljään erään ja kaikki liikuntasetelit käyvät myös maksuvälineenä. Kun varaat hoitosi viimeistään ensi maanantaina, ehdit vielä saada kroppasi kesäkuntoon ennen lomia! (Esim. yhdistelmähoito: 12 käyntikertaa, 4 viikkoa, 3 käyntiä viikossa.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti